Welk motorslot moet ik aanschaffen?

Header
26 juli 2024 foto.png

Welk motorslot moet je aanschaffen?

Als trotse eigenaar van een motor is het belangrijk om niet alleen te genieten van de ritten, maar ook om te zorgen voor de veiligheid van je voertuig. Het kiezen van het juiste motorslot is hierbij essentieel, niet alleen om dieven af te schrikken, maar ook zodat de verzekering kosten dekt bij diefstal.

 

Waarom een goed motorslot?

Een motor is een waardevol bezit en helaas ook een aantrekkelijk doelwit voor dieven. Daarom is een stevig en betrouwbaar motorslot een must. Verzekeringsmaatschappijen stellen vaak eisen aan het type slot dat gebruikt moet worden om aanspraak te kunnen maken op een uitkering in geval van diefstal. Dit betekent dat niet elk slot voldoet; het moet een bepaald beveiligingsniveau hebben.

 

ART-classificatie

In Nederland worden motorsloten beoordeeld door de stichting ART, die ze een keurmerk geeft. Dit keurmerk geeft aan hoe goed het slot bestand is tegen diefstalpogingen. De ART-classificatie loopt van 1 tot en met 5, waarbij ART1 het laagste beveiligingsniveau biedt en ART5 het hoogste. Voor motoren moet je minimaal een ART4 slot hebben om in aanmerking te komen voor een verzekering.

 

ART4 en ART5: Wat is het verschil?

ART4:

  • Deze sloten bieden een hoog beveiligingsniveau en zijn geschikt voor gebruik op plaatsen met een gemiddeld tot hoog diefstalrisico.
  • Ze zijn doorgaans goedgekeurd voor het vastzetten van motoren, scooters en bromfietsen.
  • Een ART4 slot is vaak voldoende om aan de eisen van je verzekering te voldoen.

 

ART5:

  • Deze sloten bieden het hoogste beveiligingsniveau en zijn bedoeld voor gebruik op locaties met een zeer hoog diefstalrisico.
  • ART5 sloten zijn robuuster en bieden extra bescherming tegen zaag-, knip- en trekpogingen.
  • Hoewel ART5 sloten duurder zijn, bieden ze de ultieme gemoedsrust voor motorbezitters die hun voertuig vaak onbeheerd achterlaten in risicovolle gebieden.

 

Welke sloten zijn beschikbaar?

Kettingsloten:

  • Kettingsloten zijn zeer populair vanwege hun flexibiliteit en sterkte. Een goede keuze voor een ART4 kettingslot is de ABUS Granit CityChain X-Plus 1060, bekend om zijn duurzaamheid en hoge mate van bescherming.

 

Beugelsloten:

  • Beugelsloten, ook wel U-sloten genoemd, zijn compact en zeer stevig. Een voorbeeld van een hoogwaardig ART4 beugelslot is de Kryptonite New York Fahgettaboudit Mini, een favoriet onder motorrijders vanwege zijn robuustheid.

 

Vouwsloten:

  • Vouwsloten bieden een combinatie van flexibiliteit en compactheid. Hoewel ze minder populair zijn dan ketting- en beugelsloten, kan een ART4 vouwslot zoals de ABUS Bordo Granit X-Plus 6500 een goede optie zijn.

 

Schijfremsloten:

  • Schijfremsloten zijn klein en gemakkelijk mee te nemen, maar bieden vaak minder bescherming dan ketting- of beugelsloten. Echter, de ABUS Granit Detecto X-Plus 8077 is een ART4 schijfremslot dat veel veiligheid biedt en een ingebouwde alarmfunctie heeft.

 

Tips voor het gebruik van je motorslot

  1. Veranker je motor: Gebruik bij voorkeur een vast object zoals een paal of muuranker om je motor aan vast te maken. Dit maakt het moeilijker voor dieven om de motor weg te nemen.
  2. Plaatsing van het slot: Bevestig het slot zo hoog mogelijk van de grond. Dit bemoeilijkt het gebruik van zwaar gereedschap door dieven.
  3. Combinatie van sloten: Overweeg het gebruik van meerdere sloten voor extra beveiliging. Bijvoorbeeld, combineer een kettingslot met een schijfremslot.

 

Conclusie

Het kiezen van het juiste motorslot is cruciaal voor de beveiliging van je motor en om verzekerd te zijn tegen diefstal. Voor een motorverzekering heb je minimaal een ART4 slot nodig, maar overweeg een ART5 slot als je maximale bescherming wenst. Investeer in een kwalitatief hoogwaardig slot en volg de tips om de kans op diefstal zo klein mogelijk te maken. Zo kun je met een gerust hart genieten van elke rit.