Wat is het verschil tussen een combinatie- of naturapolis?

Header
6 september 2024 foto.png

In Nederland heb je als consument de keuze tussen verschillende soorten zorgverzekeringen: de combinatiepolis en de naturapolis. Deze twee typen verzekeringen verschillen voornamelijk in de manier waarop ze de vergoedingen regelen voor zorg die je ontvangt. Laten we eens dieper ingaan op wat deze polissen precies inhouden en wanneer je het beste voor welke kunt kiezen.

 

Naturapolis

Een naturapolis is een zorgverzekering waarbij de zorgverzekeraar contracten heeft afgesloten met bepaalde zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen en specialisten. Als verzekerde kun je bij deze gecontracteerde zorgaanbieders terecht voor volledige vergoeding van de kosten die onder de dekking van je verzekering vallen. Dit betekent dat de zorgverzekeraar rechtstreeks afspraken heeft gemaakt over de tarieven en kwaliteitsnormen met deze zorgverleners.

Het voordeel van een naturapolis is dat de kosten voor de zorg meestal volledig worden vergoed bij gecontracteerde zorgverleners. Je hoeft dus zelf in principe niets bij te betalen, tenzij er sprake is van een eigen risico of een eigen bijdrage die van toepassing is op bepaalde zorgkosten.

Een potentieel nadeel van een naturapolis is dat je keuzevrijheid beperkter is dan bij een combinatiepolis. Als je naar een zorgverlener wilt die geen contract heeft met jouw verzekeraar, krijg je mogelijk niet alle kosten vergoed. Je moet dan een deel van de kosten zelf betalen.

 

Combinatiepolis

Een combinatiepolis biedt meer keuzevrijheid dan een naturapolis. Deze verzekering combineert namelijk gecontracteerde zorg met de mogelijkheid om naar niet-gecontracteerde zorgverleners te gaan. Bij gecontracteerde zorgaanbieders worden de kosten volledig vergoed, net als bij een naturapolis. Echter, als je kiest voor een niet-gecontracteerde zorgverlener, kan het zijn dat je niet alle kosten vergoed krijgt. Je kunt dan te maken krijgen met een lagere vergoeding of een eigen bijdrage.

 

Het grote voordeel van een combinatiepolis is dus de vrijheid om zelf te kiezen naar welke zorgverlener je gaat, zonder direct financieel nadeel als je kiest voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. Dit kan vooral handig zijn als je specifieke voorkeuren hebt voor bepaalde zorgverleners of als je in een regio woont waar bepaalde zorgaanbieders niet gecontracteerd zijn bij veel verzekeraars.

 

Wanneer kies je welke polis?

De keuze tussen een naturapolis en een combinatiepolis hangt vooral af van je persoonlijke voorkeuren en omstandigheden:

 

  • Naturapolis: Kies hiervoor als je weinig waarde hecht aan keuzevrijheid in zorgverleners en vooral gebruik wilt maken van gecontracteerde zorgaanbieders om kosten te vermijden.
  • Combinatiepolis: Kies hiervoor als je graag zelf wilt kunnen kiezen naar welke zorgverlener je gaat, ook al kan dit betekenen dat je in sommige gevallen een deel van de kosten zelf moet bijdragen.

 

Het is altijd verstandig om de polisvoorwaarden goed door te nemen voordat je een keuze maakt. Zo krijg je een goed beeld van welke zorgverleners gecontracteerd zijn en onder welke voorwaarden je eventueel naar niet-gecontracteerde zorgverleners kunt gaan. Bedenk ook dat de premies tussen naturapolissen en combinatiepolissen kunnen verschillen, dus het kan lonen om ook daar rekening mee te houden bij je keuze.

 

Kortom, beide polissen hebben hun eigen voor- en nadelen. Door je goed te informeren en af te stemmen op je persoonlijke behoeften, kun je de zorgverzekering kiezen die het beste bij jou past en waar je het meeste uit haalt qua zorg en financiële afwegingen.