Kan ik een autoverzekering afsluiten met een buitenlands kenteken?

Header
19 juli 2024 foto.png

Het bezitten van een auto met een buitenlands kenteken en ermee rijden in Nederland kan een ingewikkelde kwestie zijn, vooral als het gaat om het verkrijgen van autoverzekering. De wetgeving en regels hieromtrent kunnen verwarrend zijn, maar laten we de belangrijkste aspecten nader bekijken.

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat je niet mag rijden in een auto met een buitenlands kenteken in Nederland als je geregistreerd staat in de Basisregistratie Personen (BRP) of als je in de BRP geregistreerd had moeten zijn. Dit is een cruciale regel die wordt gehandhaafd door de Nederlandse autoriteiten. Als je langer dan vier maanden in Nederland verblijft, ben je verplicht om je te registreren bij de BRP.

Wat betekent dit voor de autoverzekering? Als je een auto bezit met een buitenlands kenteken en in Nederland woont, moet je deze auto registreren bij de Nederlandse RDW (Dienst Wegverkeer). Dit houdt in dat je auto in Nederland geregistreerd moet worden en een Nederlands kenteken moet krijgen. Pas nadat deze registratie is voltooid, kun je een autoverzekering afsluiten bij een Nederlandse verzekeringsmaatschappij.

Het is belangrijk om op te merken dat sommige verzekeringsmaatschappijen mogelijk geen autoverzekering aanbieden voor auto's met buitenlandse kentekens die niet zijn geregistreerd in Nederland. Dit kan verschillende redenen hebben, waaronder de moeilijkheid om de geldigheid van het buitenlandse kenteken te verifiëren of het gebrek aan informatie over het voertuig.

Voor personen die tijdelijk in Nederland verblijven, kan een optie zijn om een tijdelijke autoverzekering af te sluiten die geldig is voor een specifieke periode. Deze verzekeringen kunnen handig zijn voor toeristen of expats die voor een bepaalde duur in Nederland verblijven voordat ze terugkeren naar hun eigen land.

Het is echter cruciaal om te benadrukken dat het niet is toegestaan om permanent in Nederland te verblijven en een auto met een buitenlands kenteken te blijven gebruiken zonder deze te registreren bij de Nederlandse autoriteiten. Dit kan leiden tot boetes en andere juridische problemen.

Samengevat, ja, je kunt een autoverzekering hebben met een buitenlands kenteken in Nederland, maar alleen als de auto is geregistreerd bij de Nederlandse RDW en een Nederlands kenteken heeft gekregen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de relevante wetgeving en regels om problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat je altijd goed verzekerd bent tijdens het rijden op Nederlandse wegen.