Welke verzekeringen kunnen veranderen bij uit elkaar gaan?

Header
4 oktober 2024 foto.png

Bij een scheiding of beëindiging van een samenwoonrelatie komt er veel op je af. Naast de emotionele impact en praktische zaken, is het belangrijk om ook naar jullie verzekeringen te kijken. Hier zijn enkele verzekeringen die je mogelijk moet aanpassen of heroverwegen wanneer jullie uit elkaar gaan.

 

Zorgverzekering

Als jullie een gezamenlijke zorgverzekering hebben, moeten jullie beiden een eigen polis afsluiten. Dit geldt ook voor kinderen. Vaak blijven kinderen bij één van de ouders op de polis staan, dus bespreek goed bij wie dit zal zijn en of dit de beste keuze is qua dekking en kosten.

 

Inboedelverzekering

Bij een scheiding worden vaak spullen verdeeld. Dit heeft invloed op de inboedelverzekering. Als één van jullie in de gezamenlijke woning blijft, moet de inboedelverzekering mogelijk worden aangepast op basis van de nieuwe situatie. De ander moet een nieuwe inboedelverzekering afsluiten voor de nieuwe woning.

 

Woonverzekering

De opstalverzekering dekt schade aan de woning zelf. Als één van jullie in de woning blijft, moet de verzekering op naam van die persoon worden gezet. Verlaat je de woning? Dan heb je misschien een opstalverzekering nodig voor je nieuwe woning, als je eigenaar wordt van een huis.

 

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) biedt dekking bij schade die je aan anderen toebrengt. Als jullie een gezamenlijke polis hadden, moet je deze splitsen. Beide ex-partners zullen een eigen AVP moeten afsluiten om goed verzekerd te blijven.

 

Autoverzekering

Bij gezamenlijk gebruik van een auto moet er worden besloten wie de auto overneemt. De persoon die de auto behoudt, moet de verzekering op eigen naam zetten. Let daarbij op het behoud van opgebouwde schadevrije jaren, want die hebben invloed op de premie.

 

Levensverzekering

Een levensverzekering kan gekoppeld zijn aan een gezamenlijke hypotheek of afgesloten zijn om elkaar financieel te ondersteunen. Na een scheiding moet je deze verzekering evalueren. Soms is het verstandig om de verzekering aan te passen of te beëindigen. Als je kinderen hebt, kan het nuttig zijn om de levensverzekering te behouden, maar dan wel met een aangepaste begunstigde.

 

Rechtsbijstandverzekering

Deze verzekering biedt juridische hulp bij geschillen. Een gezamenlijke rechtsbijstandverzekering moet worden opgesplitst. Beide ex-partners hebben mogelijk een eigen polis nodig, afhankelijk van de nieuwe situatie.

 

Reisverzekering

Hebben jullie een gezamenlijke doorlopende reisverzekering? Dan moet deze worden aangepast. Elke ex-partner moet een eigen polis afsluiten. Let ook hier op de dekking voor kinderen als zij met één van de ouders op vakantie gaan

 

Conclusie; Een scheiding heeft dus invloed op meerdere verzekeringen. Het is belangrijk om tijdig actie te ondernemen en de juiste wijzigingen door te voeren. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij om de polisvoorwaarden door te nemen en advies in te winnen. Zo zorg je ervoor dat je ook na de scheiding goed verzekerd bent en voorkom je verrassingen.